Reguli in administrarea casieriei firmei

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

O problema foarte raspandita printre societatile comerciale este soldul mare al casieriei. Aceasta poate fi sau poate sa nu fie o problema, in functie existenta reala a banilor in casierie.

Una din cele mai dese intrebari legate de administrarea casieriei este : Cati bani poti pastra in casierie ?

Nu exista un anumit plafon al sumei care poate fi lasata in casieria unitatii. Dar acei bani trebuie sa existe efectiv pentru a fi o situatie lipsita de risc.

Ce situatii pot duce la un sold nejustificat de mare al casieriei ?

In activitatea de zi cu zi, se mai intampla de exemplu ca antreprenorii sa utilizeze banii societatii in interes personal, si astfel, suma care ar trebui sa existe in casierie sa nu fi aceeasi cu suma efectiv existenta . Sau pot exista retrageri de bani din contul bancar, care ajung doar scriptic in contabilitate pe contul 5311 insa de fapt sunt utilizati de antreprenori in interes personal.

O alta situatie ar putea fi cea a facturilor, bonurilor, etc. achitate cu numerar si neinregistrate in contabilitate.

Cum poti sa diminuezi soldul casieriei?

Retragere de dividende in numerar – atentie aici la plafonul de 10.000 lei pentru fiecare distribuie conform hotararii AGA.

Ce reguli sunt in administrarea casieriei?

Limitarea platilor catre persoane juridice

Limitarile cu privire la incasarile si platile care pot fi efectuate in numerar (Legea nr. 70/2015) sunt pe scurt:

Limite incasari:

·         plafon zilnic de 5.000 lei de la o persoana;

Exceptie: magazinele de tipul cash and carry la care limita unui plafon zilnic este de 10.000 lei de la o persoană.

Limite plati:

·         plafon zilnic de 5.000 lei/persoana si

·         nu mai mult de un plafon total de 10.000 lei/zi;

Exceptie: plati catre magazinele de tipul cash and carry care sunt in limita unui plafon zilnic total de 10.000 lei.

Avansurile pentru decontare

·         plati din avansuri spre decontare, in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei, stabilit pentru fiecare persoana care a primit avansuri spre decontare.

Interziceri :

·         Sunt interzise incasarile fragmentate in numerar de la beneficiari pentru facturile a caror valoare este mai mare de 5.000 lei si, respectiv, de 10.000 lei, in cazul magazinelor de tipul cash and carry, precum si fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a caror valoare este mai mare de 5.000 lei, respectiv de 10.000 lei.

·         Sunt interzise platile fragmentate in numerar catre furnizorii de bunuri si servicii pentru facturile a caror valoare este mai mare de 5.000 lei si, respectiv, de 10.000 lei, catre magazinele de tipul cash and carry.

Imprumuturi

Operatiunile de incasari in numerar de la persoane fizice, reprezentand cesiuni de creante, primiri de imprumuturi sau alte finantari, precum si contravaloarea unor livrari de bunuri sau a unor prestari de servicii se efectueaza in limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoana.

Dividende acordate persoanelor fizice

Operatiunile de plati in numerar efectuate catre persoane fizice, reprezentand contravaloarea unor achizitii de bunuri sau a unor prestari de servicii, dividende, cesiuni de creante sau alte drepturi si restituiri de imprumuturi sau alte finantari se efectueaza cu incadrarea in plafonul zilnic de 10.000 lei catre o persoana. Sunt interzise platile fragmentate in numerar catre o persoana, pentru tranzactiile mai mari de 10.000 lei.

Articole similare

Comentariul tau aici